Erdei Iskola

                                                                                                               Tzifaprogram
 
kisfaludi logo
 
erdiszallas logo

  

erdoknapja logo hu

 

fabook post 2018 OEE 002

 

ErdovarazsCsaladiNap Ver2 Color 002

 

FilmtarErdesz logo hu

 FilmtarVadasz logo hu

 

erdeiprogramok logo

 

erdo mezo logo

 

OrszágosJótékonyságiVadászat Logó zöld kicsi 

 

 

 

Ökoturisztikai Központ - Soponya

 

 

A VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. idén április 16-án első alkalommal rendezi meg a Medvehagyma Fesztivált, a csodálatos erdős - tavas környezetű Ökoturisztikai Központban, Soponyán.  Soponya hosszú évek óta ad otthont a méltán híres Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválnak is, melyet a VADEX Zrt. idén már tizenötödik alkalommal rendez meg.  A vadhús mellett azonban tartogat még gasztronómiai szempontból is értékes kincseket az erdő. A húsvéti hosszúhétvégén nem csak a medvehagyma szerelmesei találhatnak érdekes programot maguknak, hiszen a medvehagyma-gyűjtő túrák mellet gasztronómiai bemutatók és workshopok, színes programok, erdei játszóház és gasztrovásár is várja majd a kilátogatókat. A fesztiválhoz kapcsolódóan a Fácános Vadászház és Rendezvényközpont a teljes hosszúhétvégére tartalmas családbarát programokkal várja vendégeit, melynek keretében a vendégek lovasfogattal járhatják be a Sárvíz-völgyét, megismerkedhetnek a régió boraival és ételeivel, a legfiatalabbakat pedig húsvéti tojáskeresés, és erdei iskolai programok szórakoztatják majd.

Részletes programok hamarosan.

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

Érdemes követni az esemény facebook és insta oldalát is, további információkért, egyéb tartalmakért. 

 

Találkozzunk a húsvéti hosszúhétvégén Soponyán!

 

 

Az elővigyázatosság az erdőben is fontos!

 • A legalapvetőbb szabály, ha valaki nem érzi jól magát, semmi esetre se hagyja el a lakását, ne menjen az erdőbe se!
 • A megfelelő öltözet, víz, étel mellett legyenek nálunk higiéniai termékek (papírzsebkendő, kéztörlő, kézfertőtlenítő)
 • Nem ajánlott 2 méteres távolságon belül tartózkodni más személyekkel, ne szervezzünk csoportos túrákat, legfeljebb egyedül vagy az együtt élő közvetlen családtagokkal járjuk az erdőt.
 • A sokak által használt eszközök – pad, asztal, korlát, turistatáblák, játékok – megérintését követően különösen ügyeljünk a higiéniai szabályok betartására. Ne nyúljunk az arcunkhoz, szánkhoz, szemünkhöz alapos kézmosás vagy kézfertőtlenítés nélkül.
 • Vigyünk magunkkal saját kulacsot, esetleg evőeszközt, ne használjunk közöset és főleg ne kérjünk kölcsön másoktól. Az erdei forrásoknál kerüljük a tenyérből ivást.

Természetesen az erdők látogatásának alapvető szabályait is illendő betartani, mint az indulás előtti tájékozódás, a jelzett turistaút követése vagy a kijelölt tűzrakóhelyek használata. Ügyeljünk arra, hogy ne hagyjunk szemetet az erdőben és ne tegyünk kárt az élővilágban!


Mindenkinek jó egészséget kívánunk! Vigyázzanak egymásra és magukra!


a VADEX Mezőföldi Zrt. csapata

 

Látnivalók

 • Természetrajzi- és vadászati múzeum
  (csak előzetes bejelentkezéssel, belépőjeggyel látogatható, minimum 20 fő-s csoport számára) jelenleg zárva
 • horgásztanya
 • szárnyasvadkert (amerikai vadpulykák, fácánok, tőkés récék)
 • nagyvadkert (gímszarvas, dámszarvas, őz)

A tájékoztató táblák segítik az érdeklődőket az eligazodásban.

 

Sárközi Gyula

ökoturisztikai központ vezető

telefon: +36 30 444 7739

 

Tóth Anna

közjóléti és turisztikai előadó
telefon: +36 30 405-3416


soponyai okocentrum 1

 

Tekintse meg bemutatókozó videónkat!

 

Információ:

 - Szállás, étkezés

-  Gilice Erdészeti Erdei Iskola és Óvoda

  

Látogatási rend

egyéni látogatók részére:

- Április 1-től szeptember 30-ig 09.00 óra és 19.00 óra között,
- Október 1-től március 30-ig 10.00 óra és 15.00 óra között 
gyalogosan látogatható a terület.

 

Programajánló

Az Ökoturisztikai Központ ad helyet a Gilice Erdészeti Erdei Iskola és Óvodának is, így lehetőség van  fél napos, egy napos és többnapos erdei iskolai foglalkozáson részt venni.

 

 

gilice bal box kep


Szolgáltatások, vendéglátás


A  Fácános Hotel  tökéletes helyszíne lehet

- bentlakásos továbbképzéseknek

- konferenciáknak

- termékbemutatóknak

- szakmai, vállalati, illetve családi rendezvényeknek (esküvő, ballagás, baráti vacsorák stb).

 

 

A terület elhelyezkedése, földrajzi adottságai


A Mezőföld tengelyét  képező mintegy 100 km hosszú, 3-5 km széles Sárvíz - völgy szívében terül el az 1000 ha kiterjedésű, országos jelentőségű, védett Soponya-Csőszi Sárrét. A terület a múlt század elejéig mocsárvilág volt, amelynek szétterülő vizeit két csatorna, a Nádor - és a Malom - csatorna vezeti le. A mélyebb fekvésű részeken kisebb nagyobb, állandó vagy időszakos tavak jöttek létre, víztározó és halastó rendszer létesült. A csodálatos erdős - tavas környezetű Ökoturisztikai Központ Soponya község DK-i határában található. 

 

 

soponyai okocentrum 3

 

Növény - és állatvilág


A terület igazi "vadvízország": a nyílt vízfelületek, nádasok, mocsarak, rétek és erdők nagyszerű életfeltételeket biztosítanak a gazdag növény - és állatvilág számára. A térség védett értékekben leggazdagabb növénytárulásai a szikes – sztyepptársulások. Az eddigi botanikai kutatások szerint 25 védett, illetve fokozottan védett növényfaj előfordulása bizonyított, köztük a téltemető és a pókbangó. A terület egyharmadán található erdőket a XIX. század végén telepítették. Főbb társulások: fűz, - nyár, - égerligetek, tölgy, - kőris, - szil ligeterdők, pusztai völgyesek. A legjelentősebb természeti értéket az itt fészkelő, táplálkozó és vonuláskor megpihenő madárvilág adja. A fészkelő fajok közül kiemelkednek a gémfélék, a megye legnagyobb bakcsó, kis kócsag és üstökös gém kolóniája a tájvédelmi körzet védelmét élvezi. Messze földön híres a terület vadállománya is. Valamennyi hazánkban előforduló, vadászható apró - és nagyvadfaj megtalálható itt.

 

 

Történelme

 
A területen bőségesen találtak leletanyagot a kő - és bronzkori ember jelenlétéről, a közeli Gorsium pedig a térség római kori lakottságát igazolja. Soponya település és környéke vegyesen királyi, királynéi és nemesi birtok volt a középkorban. A török időkben a túlélést gyakran a Sárvíz mocsarai biztosították, ide menekült a lakosság veszély idején. 1650-ben Zichy István tulajdonába került a terület, aki barokk eredetű klasszicista kastélyt építtetett a településen. Zichy János az 1900-as években már szakszerű vadgazdálkodást folytatott, a területen Széchényi Zsigmond is gyakori vendég volt. Az 1960-as évektől kezdve – a magas szakmai színvonalon végzett munka eredményeként – a vadászterület Európa - szerte ismertté vált. Számos király, kormány - és államfő, vadászcsoport fejezte ki elismerését az élményt nyújtó vadászatért, de itt kap helyet a szakma teljes intézményrendszere számára a vadászati gyakorlati oktatás is. 


 

soponya okocentrum ismerteto menu horgaszto

 

A programok, foglalkozások, éttermi szolgáltatások csak előzetes bejelentkezéssel (legkésőbb 5 nappal a program előtt) igényelhetők!
A Hotel épületében található mosdót a szállóvendégek és programjainkon résztvevő csoportok számára tartjuk fenn.
 
 
Az Ökoturisztikai Központ  megközelíthető az M7-es autópálya Tác-Gorsium lejáró Simontornya felé, a Soponya-Aba összekötő úton. 

Északi szélesség 47°00'09.70"
Keleti hosszúság 18°28'30.09"

 

 

 

    wikipedia     youtube     youtube

pagony logo 3 01

image 2022 02 09 125442 removebg preview

Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál

15eves vadgasztro logo final

 

Tűzgyújtási tilalom 

 

Mi erdőnk banner 160x290px feh

 

klima bannner 200x200

 
oee logo hu
 
erdeszetilapok logo hu
 
ek logo hu
am logo szines HU 002
 
szechenyiterv logo hu 

 

nka logo hu

 

velencei to turisztikai kartya front