8000 SZÉKESFEHÉRVÁR, TOLNAI UTCA 1. posta@vadex.hu +36 22 510 500

Az illegális hulladéklerakás az egész országban komoly problémát jelent - sajnos nincs ez másként Fejér megyében sem.

Ezek az illegális lerakók nem csak elkeserítő látványt nyújtanak, de súlyos károkat is okozhatnak természeti környezetünkben. A probléma súlyosságát mutatja, hogy a Kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervében is kiemelt cél az ország területén elhagyott vagy jogellenesen elhelyezett hulladék felszámolása. Ennek első lépéseként az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatot hirdetett „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt néven.

 

A VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. a megyében 16 500 hektár erdőterületet kezel, ahol az illegálisan elhelyezett hulladék szintén jelentős gondot okoz.  Az állami erdőgazdaság munkatársai közel 300 m3 illegálisan elhelyezett hulladékot mértek fel az idei évben.

 

A felmért mennyiség felszámolására, és a lerakók újbóli kialakulásának megelőzésére a VADEX Zrt. a sikeres pályázat benyújtását követően 13.099.522 forintot nyert el. Összesen 45 helyszínen, 326 m3 illegálisan elhelyezett hulladéktól tisztította meg a Fejér megyei erdőket. Az egyik leginkább érintett terület a Sárpentelei Parkerdő, ahol a felmért hulladékmennyiség közel egyharmada volt megtalálható.

 

A támogatás révén a Társaság intézkedett 17 db sorompó kihelyezéséről, amely megakadályozza az erdőterületre történő illetéktelen bejutást, és telepített 19 db kamerát, amik a hatóságoknak nyújtanak nagy segítséget abban, hogy tetten érjék a bűncselekményt elkövető szemetelőket.

 

Állítsuk meg együtt az illegális szemétlerakás terjedését! Csatlakozzon Ön is a közösséghez, és telepítse a HulladékRadar alkalmazást, mely biztosítja a lakosság számára az illegális hulladéklerakó helyek bejelentési lehetőségét mobil eszköz használatával.