8000 SZÉKESFEHÉRVÁR, TOLNAI UTCA 1. posta@vadex.hu +36 22 510 500

 

Szeptember 2-án, a már megszokott helyszínen, a soponyai Ökoturisztikai Központban szervezte meg a VADEX Mezőföldi Zrt. és a Magyar Vadgazdálkodók Egyesülete a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivált. 2017-től a fesztivált - tovább örökítve, az Országos Vadgasztronómiai Fesztivál által megteremtett hagyományt és minőséget - egy határokon átívelő eseménnyé tették a szervezők, elhozva a látogatóknak a szomszédos országok gasztronómiai hagyományait, kultúráját is.

 

A rendezvény fővédnökei Semjén Zsolt miniszterelnök – helyettes és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter voltak.

 

Vadgasztronómiai Fesztivál 1

 

Vadgasztronómiai Fesztivál 2

 

A kulináris élményeket nyújtó programmal egy időpontban, a pár perc sétányira található soponyai szárnyasvadbemutató közelében rendezték meg az Országos Fakitermelő Bajnokságot. A közös időpontválasztásnak köszönhetően a rendezvények látogatói két helyszín programjainak is részesei lehettek. Szintén az Ökocentrum közelében, a sportlőtéren zajlott le a Fácánoskupa koronglövő verseny.

 

A fesztivál megnyitója 9.30-kor kezdődött. A résztvevőket Majoros Gábor, a VADEX Mezőföldi Zrt. vezérigazgatója és a fesztivál háziasszonya, Gulyás Andrea, FM közigazgatási államtitkár köszöntötte. A rendezvényt Dr. Bitay Márton Örs, FM állami földekért felelős államtitkár nyitotta meg. Beszédet mondott Dr. Molnár Krisztián, a Fejér megyei közgyűlés elnöke.


A megnyitót követően Dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke egy aranyérmet és egy emléklapot nyújtott át Majoros Gábor vezérigazgató úrnak, amelyet a vadászokért és a vadászatért végzett kiemelkedő munkájának elismeréséül kapott.

 

Vadgasztronómiai Fesztivál 3

 

Vadgasztronómiai Fesztivál 6

 

A rendezvényen többezer látogató vett részt.  Összesen hatvan csapat nevezett a főzőversenyre.
A versenyzők a reggeli sorsoláson megkapták az elkészítendő vadhúst. A vadételek között egyaránt megtalálhatók voltak a klasszikus és a reform konyha finomságai.


A nagy érdeklődést az is bizonyítja, hogy minden étkezési jegy elkelt. A látogatók megkóstolhatták az újdonságnak számító vadburgert, a versenyzők által készített ételeket, az óriásbográcsban készülő pörköltet, a tárcsás vadragut és a nyárson sült vadmalacot. Az ínyencségek mellett a vendégek kedvenc frissítőjüket, borukat, kézműves sörüket is megvásárolhatták a rendezvényen.

Óriási érdeklődés övezte a fesztivál háziasszonyának, Gulyás Andreának és Csejtei Tamásnak közös műsorszámát, amelynek keretein belül az államtitkár asszony a sárréti saslik elkészítési módjába avatta be az érdeklődőket.

 

Vadgasztronómiai Fesztivál 7

 

Vadgasztronómiai Fesztivál 8

 

A főzőversenyt színes programok kísérték. Már a reggeli órákban elkezdődött a színpadi műsor, ahol élőzenével, állatbemutatókkal, néptánccal és humoros fellépőkkel szórakoztatták a nagyközönséget.

A múzeum épületében a látogatóknak lehetőségük volt megtekinteni a preparátum bemutatót, illetve a természetrajzi - és vadászati kiállítást. A legjobban tetsző preparátumokra idén is várták a szavazatokat. A kiállított remekművek között a látogatók megcsodálhatták például a varacskos disznót, a pézsmatulkot, a siketfajdot vagy akár a jávorszarvast.

A Vadászház mögött terepjáró és quad bemutatón vehettek részt az érdeklődők, míg az előtte lévő területen trófeabemutatót tartottak.

A családok számára az évről évre gazdagabb programokkal készülő gyereksarok is remek lehetőséget nyújtott a hasznos kikapcsolódásra. A gyermekek és a játékos kedvű felnőttek örömére a szervezők élővad bemutatókkal, kalandparkkal, erdei iskolai foglalkozással, arcfestéssel, csillámtetoválással, erdőtűz megelőzési játékokkal, preparátor foglalkoztatóval, 3D puzzle-lel készültek.

 

A fesztiválon nem csak a felnőttek, hanem a gyermekek is megmérettethették tudásukat. Az általános iskolások számára alsós és felsős kategóriában öt állomásos vadászpróbát szerveztek.

 

Vadgasztronómiai Fesztivál 4

 

Vadgasztronómiai Fesztivál 5

 

A visszajelzések és a számok azt mutatják, hogy az idei Vadgasztronómiai Fesztivál volt az eddigi legsikeresebb mind közül. Ez nem csak a rendezők és a versenyzők közös érdeme, hanem a látogatóké is, akiket az őszies idő sem riasztott el attól, hogy eljöjjenek a rendezvényre.

 

Vadgasztronómiai Fesztivál 9

 

Vadgasztronómiai Fesztivál 10


A főzőverseny eredményei elérhetők a következő linken:

http://vadgasztro.vadex.hu/eredmenyek/eredmenyek-2017