8000 SZÉKESFEHÉRVÁR, TOLNAI UTCA 1. posta@vadex.hu +36 22 510 500

Az elővigyázatosság az erdőben is fontos!

  • A legalapvetőbb szabály, ha valaki nem érzi jól magát, semmi esetre se hagyja el a lakását, ne menjen az erdőbe se!
  • A megfelelő öltözet, víz, étel mellett legyenek nálunk higiéniai termékek (papírzsebkendő, kéztörlő, kézfertőtlenítő)
  • Nem ajánlott 2 méteres távolságon belül tartózkodni más személyekkel, ne szervezzünk csoportos túrákat, legfeljebb egyedül vagy az együtt élő közvetlen családtagokkal járjuk az erdőt.
  • A sokak által használt eszközök – pad, asztal, korlát, turistatáblák, játékok – megérintését követően különösen ügyeljünk a higiéniai szabályok betartására. Ne nyúljunk az arcunkhoz, szánkhoz, szemünkhöz alapos kézmosás vagy kézfertőtlenítés nélkül.
  • Vigyünk magunkkal saját kulacsot, esetleg evőeszközt, ne használjunk közöset és főleg ne kérjünk kölcsön másoktól. Az erdei forrásoknál kerüljük a tenyérből ivást.

Természetesen az erdők látogatásának alapvető szabályait is illendő betartani, mint az indulás előtti tájékozódás, a jelzett turistaút követése vagy a kijelölt tűzrakóhelyek használata. Ügyeljünk arra, hogy ne hagyjunk szemetet az erdőben és ne tegyünk kárt az élővilágban!

Információ és kapcsolat
Stumpf Róbert
erdőgondnok 
Telefonszám: +36304562714
E-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Megközelíthetőség
Kisgyón a Bakony keleti részén, Bakonycsernyétől délre található. Megközelíthető a 81. sz. főútról Mórnál, Zirc – Bakonycsernye irányában, Bakonycsernye községből Kisgyón irányába. GPS: 47.296972   18.229724

kisgyonbanya erdosege 1

  

Látnivalók, programlehetőségek
A környék mészkőfelszínébe víznyelők mélyednek, melyek többnyire barlangokat is rejtenek. A természetbarát teleptől a Tési fennsíkig az erdőben számtalan turistaút, néhány pihenő- és kilátóhely teszi élvezetessé a kirándulást kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Maradandó élményt nyújt a gyönyörű erdei környezetben lévő Hosszú - Kígyós kanyargós völgye, bejáratánál az Erdei Szentély, felső végén a meséskönyvek képeire emlékeztető Károly-lak nevű vadászházzal. Az erdő látnivalói még a Hamuház, a Dültfás patak, Szalmavár, Csikling vár, Dóra hegy. Érdemes megnézni a környék településeit is: Bakonycsernyét, a Kisgyóni Természetbarát Telepet, Hétházpusztát, Királyszállást, a Tési szélmalmokat, valamint a közeli Burok-völgyet. Az Országos Kéktúra útvonala is átszeli a kisgyóni erdőket, a túrázókra gondolva pihenőhelyet alakítottunk ki.

 
A terület elhelyezkedése, földrajzi adottságai
Kisgyón a Bakony keleti részén, Bakonycsernyétől délre található. A vidék képét a 300-400 m magasságú fennsíkokból, a geológiai mozgások hatására kialakult töbrökkel, víznyelőkkel változatos szélességű hegyhátak és lankás oldalak határozzák meg. A tájegység legfőbb vonzereje maga a táj, a bükkerdő, de a vidék egyéb látnivalókban is bővelkedik.

kisgyonbanya erdosege 3

Növény- és állatvilág
A terület nagy részét erdő borítja, a Bakony erdeinek jellemző típusai közül az északi oldalakon elsősorban bükkösök, és gyertyános – tölgyesek, a déli fekvésekben a különböző fafajokkal elegyes tölgyesek találhatók a jellegzetes cserjeszinttel és lágyszárúakkal. A védett növények közül a turbánliliom és a borzas csukóka emelhető ki. Gazdag a terület állatvilága is. Az őz, a gímszarvas, a vaddisznó mellett számos jellegzetes énekes- és ragadozó madár, rovar él itt. A terület értékes ritkaságai közül megtalálható az alpesi gőte és a darázsölyv.
 
Történelme
A tájat már a kőkorszaktól lakta ember, amelyről a közeli lelőhelyekről előkerült csiszolt csont- és kőeszközök tanúskodnak. A barátságos és szép környezet, a bő vadállomány a jó ivóvíz minden kor emberét vonzotta. A jelenleg Balinka közigazgatási területéhez tartozó Kisgyón 1541-ben a várpalotai, 1969-ben a csókakői várhoz tartozott. 1720-tól a Zichy családé volt, akik két részletben eladták, de 1922-ben az állam visszavásárolta, és a Honvéd Kincstár kezébe adta katonai célokra. 1922-ben kezdődött a területen a szénbányászat, a kitermelés 1972-ig tartott, az első aknát a gróf Szápári család telepítette. A szénvagyon kimerülését követően a bányászok is elhagyták Kisgyónt, a házakat pedig lebontották. Az erdő azóta visszafoglalta a helyét, a múltra ma már csak a bányászmártírok emlékműve emlékeztet. A kisgyóni erdő legismertebb része a Tűzköves-árok, amely a Hárs-hegy ÉK-i oldalában található. A múlt század második felében, amikor a vasutat építő társaság kőbányát nyitott, a földtörténet középkorából származó kövületek egész tömege került felszínre. A magyar jura megismeréséhez szükséges legszebb anyagot szolgáló lelőhelyről 117 ammonitafaj – köztük 41 db addig ismeretlen – került elő. A hely alkalmasnak bizonyult az egész 50 millió évnyi üledékréteg szintekre tagolására is, teljes jurakori kőzetréteget bemutató, védett geológiai feltárást létesített. 

 

kisgyonbanya erdosege 2