8000 SZÉKESFEHÉRVÁR, TOLNAI UTCA 1. posta@vadex.hu +36 22 510 500

A két üzem 8-10 ezer mfaanyagot dolgoz fel, több év átlagában közel 50 főt foglalkoztatva. Mindkét üzemben a saját kitermelésből származó közepes és gyengébb minőségű alapanyag feldolgozása a fő cél, mert a saját erdőkből ebből képződik jelentősebb fűrészelhető mennyiség és erre lehet egy egész éven át tartó folyamatos feldolgozási tevékenységet alapozni.


fafeldolgozas 1

 

A saját kitermelésből származó, üzemekbe kerülő fűrészelhető alapanyagot 60-70 %-ban vásárlással kell kiegészíteni, melynek zöme a szomszédos társ-erdőgazdaságokból, kisebb része a környék különböző gazdálkodóitól kerül megvásárlásra. A balinkai üzemben a fő fafaj a nyár és a cser, Mezőfalván a nyár és a feketefenyő.

A térségben lévő iparvállalatok és az ide települt multinacionális cégek igényéhez igazodva, az ipari csomagolóanyag-gyártás a meghatározó. A feldolgozott alapanyagból ma is készül még különböző fűrészelt fatermék, szőlészeti és más támrendszerek fűrészelt anyaga, de a fafeldolgozási ágazat elsősorban a faipar méretre szabott fűrészáru igényét állítja elő az ipari csomagolóanyag-gyártáshoz. Ez a termékkör 10-12 potenciális vevőnek 5-7 000 m3-t kitevő, több száz féle csomagolóanyagból összetevődő késztermék-mennyiséget jelent évente.

 

A mennyiség zömét a kis sorozatok adják. A napi beszállításos rendszerben termelt és szállított termékek köre az anyagcsoporton belül jelentős hányadot képvisel. A minőségére és a kidolgozottságra is a sokszínűség jellemző: az egyszer használatos rakodólaptól a gyalult, mart elemeket is tartalmazó, esetenként szárított, hőkezelt vagy fertőtlenített kivitelű csomagolóanyagig. Az üzemek technológiája, faipari gépekkel való felszereltsége az alapanyaghoz és az előállított termékkörhöz igazodik, biztosítva a nagy átmérőjű rönkfeldolgozást és a kis sorozatokhoz való jó alkalmazkodást is. Az üzemek nyitottak a piaci igények és lehetőségek változásaira. A saját kitermelésből származó biztos alapanyagforrás, a különböző feldolgozási szintet lehetővé tévő géppark, a nagyfokú rugalmasság és vállalkozókészség, az ISO 9001:2000 szabvány elveinek betartásával, de minősítés nélkül működtetett menedzsment biztosítja - a meglévő vevők maradéktalan kiszolgálása mellett - újabb partnerek igényének kielégítését is.

Lombos fűrészáru:

  • kemény és lágylombos és fenyő fafajokból szélezett kivitelben, méretre szabottan is (kerítés elemek, raklap elemek, stb.) elsősorban gatterfrissen termelve,
  • fő fafajok: cser, akác, tölgy, nyár, feketefenyő,
  • kisebb mennyiségben egyéb fafajokból is a mindenkori alapanyagkészlet függvényében: bükk, gyertyán, juhar, éger stb.

 

Mezőgazdasági támrendszerek fűrészelt anyagai:

  • elsősorban akác fafajból készülnek,
  • normál szőlőkaró: G típ. 150 és 180 cm közötti hosszban, külön igény esetén ettől eltérő méretben is,
  • extra szőlőkaró: négyzet keresztszelvénnyel a vevő igénye szerinti hosszméretben és szelvénymérettel,
  • fűrészelt szőlőtámok és egyéb mezőgazdasági kultúrák fűrészelt támasztó anyagai: a vevők által igényelt méretekben,
  • kitűzőkarók: igény szerint.


Ipari csomagolóanyagok (rakodólapok, kalodák, ládák, alátétfák, stb.):

  • a társaság fő terméke a mintegy 300 fajta csomagolóanyag, melyet állandó partnerként főként a megye nagy iparvállalatai vásárolnak,
  • a vevő igénye, műszaki dokumentációja szerinti méretekben (max. 8 méter hosszúságig) és kivitelben gyártjuk, fűrészelt vagy gyalult felülettel, mart felületeket is tartalmazóan, natúr formában, hőkezelten, szögezett, esetleg csavarozott összeállítással, hazai lágylombos vagy keménylombos fafajok felhasználásával.

Átfutási idő 10 m3 tételnagyságig 1-2 hét, nagyobb tételnél megegyezés szerint.

A nagy megrendelők felé a termékeinket a vevő telephelyére történő szállítással is tudjuk biztosítani, egyéb esetben az üzemeknél lehet átvenni.

 

 

Információ és kapcsolat:

Górász László
fafeldolgozási ágazati igazgató

Telefon: +36302880922
E-mail: goraszl[kukac]vadex.hu