8000 SZÉKESFEHÉRVÁR, TOLNAI UTCA 1. posta@vadex.hu +36 22 510 500

Az elővigyázatosság az erdőben is fontos!
- A legalapvetőbb szabály, ha valaki nem érzi jól magát, semmi esetre se hagyja el a lakását, ne menjen az erdőbe se!
- A megfelelő öltözet, víz, étel mellett legyenek nálunk higiéniai termékek (papírzsebkendő, kéztörlő, kézfertőtlenítő)
- Nem ajánlott 2 méteres távolságon belül tartózkodni más személyekkel, ne szervezzünk csoportos túrákat, legfeljebb egyedül vagy az együtt élő közvetlen családtagokkal járjuk az erdőt.
- A sokak által használt eszközök – pad, asztal, korlát, turistatáblák, játékok – megérintését követően különösen ügyeljünk a higiéniai szabályok betartására. Ne nyúljunk az arcunkhoz, szánkhoz, szemünkhöz alapos kézmosás vagy kézfertőtlenítés nélkül.
- Vigyünk magunkkal saját kulacsot, esetleg evőeszközt, ne használjunk közöset és főleg ne kérjünk kölcsön másoktól. Az erdei forrásoknál kerüljük a tenyérből ivást.
- Természetesen az erdők látogatásának alapvető szabályait is illendő betartani, mint az indulás előtti tájékozódás, a jelzett turistaút követése vagy a kijelölt tűzrakóhelyek használata. Ügyeljünk arra, hogy ne hagyjunk szemetet az erdőben és ne tegyünk kárt az élővilágban!

Látnivalók
- természetrajzi- és vadászati múzeum,
- (csak előzetes bejelentkezéssel, belépőjeggyel látogatható, minimum 20 fő-s csoport számára) jelenleg zárva
- horgásztanya
- szárnyasvadkert (amerikai vadpulykák, fácánok, tőkés récék
- nagyvadkert (gímszarvas, dámszarvas, őz)

Kapcsolat
Sárközi Gyula
ökoturisztikai központ vezető
Telefon: +36304447739

Látogatási rend egyéni látogatók részére:
- április 1-től szeptember 30-ig 09.00 óra és 19.00 óra között,
- október 1-től március 30-ig 10.00 óra és 15.00 óra között gyalogosan látogatható a terület.

Programajánló
A Soponyai Ökoturisztikai Központ ad helyet a Gilice Erdészeti Erdei Iskola és Óvodának is, így lehetőség van félnapos, egynapos és többnapos erdei iskolai foglalkozáson részt venni.

 

gilice bal box kep


A  területen megtalálható Fácános Vadászház és Rendezvényközpont tökéletes helyszíne lehet:

- bentlakásos továbbképzéseknek,
- konferenciáknak,
- szakmai, vállalati, illetve családi rendezvényeknek (esküvő, ballagás, baráti vacsorák stb).

A terület elhelyezkedése, földrajzi adottságai

A Mezőföld tengelyét  képező mintegy 100 km hosszú, 3-5 km széles Sárvíz-völgy szívében terül el az 1000 ha kiterjedésű, országos jelentőségű, védett Soponya-Csőszi Sárrét. A terület a múlt század elejéig mocsárvilág volt, amelynek szétterülő vizeit két csatorna, a Nádor - és a Malom - csatorna vezeti le. A mélyebb fekvésű részeken kisebb nagyobb, állandó vagy időszakos tavak jöttek létre, víztározó és halastó rendszer létesült. A csodálatos erdős - tavas környezetű Soponyai Ökoturisztikai Központ község DK-i határában található. 

soponyai okocentrum 3

 

Növény- és állatvilág

A terület igazi "vadvízország": a nyílt vízfelületek, nádasok, mocsarak, rétek és erdők nagyszerű életfeltételeket biztosítanak a gazdag növény - és állatvilág számára. A térség védett értékekben leggazdagabb növénytárulásai a szikes – sztyepptársulások. Az eddigi botanikai kutatások szerint 25 védett, illetve fokozottan védett növényfaj előfordulása bizonyított, köztük a téltemető és a pókbangó. A terület egyharmadán található erdőket a XIX. század végén telepítették. Főbb társulások: fűz, - nyár, - égerligetek, tölgy, - kőris, - szil ligeterdők, pusztai völgyesek. A legjelentősebb természeti értéket az itt fészkelő, táplálkozó és vonuláskor megpihenő madárvilág adja. A fészkelő fajok közül kiemelkednek a gémfélék, a megye legnagyobb bakcsó, kis kócsag és üstökös gém kolóniája a tájvédelmi körzet védelmét élvezi. Messze földön híres a terület vadállománya is. Valamennyi hazánkban előforduló, vadászható apró - és nagyvadfaj megtalálható itt.

Történelme 

A területen bőségesen találtak leletanyagot a kő - és bronzkori ember jelenlétéről, a közeli Gorsium pedig a térség római kori lakottságát igazolja. Soponya település és környéke vegyesen királyi, királynéi és nemesi birtok volt a középkorban. A török időkben a túlélést gyakran a Sárvíz mocsarai biztosították, ide menekült a lakosság veszély idején. 1650-ben Zichy István tulajdonába került a terület, aki barokk eredetű klasszicista kastélyt építtetett a településen. Zichy János az 1900-as években már szakszerű vadgazdálkodást folytatott, a területen Széchényi Zsigmond is gyakori vendég volt. Az 1960-as évektől kezdve – a magas szakmai színvonalon végzett munka eredményeként – a vadászterület Európa - szerte ismertté vált. Számos király, kormány - és államfő, vadászcsoport fejezte ki elismerését az élményt nyújtó vadászatért, de itt kap helyet a szakma teljes intézményrendszere számára a vadászati gyakorlati oktatás is. 

 

soponya okocentrum ismerteto menu horgaszto

 A programok, foglalkozások, éttermi szolgáltatások csak előzetes bejelentkezéssel (legkésőbb 5 nappal a program előtt) igényelhetők!
A Fácános Vadászház és Rendezvényközpont épületében található mosdót a szállóvendégek és programjainkon résztvevő csoportok számára tartjuk fenn.

 
 
A Soponyai Ökoturisztikai Központ  megközelíthető az M7-es autópálya Tác-Gorsium lejáró Simontornya felé, a Soponya-Aba összekötő úton. 

Északi szélesség 47°00'09.70"
Keleti hosszúság 18°28'30.09"