8000 SZÉKESFEHÉRVÁR, TOLNAI UTCA 1. posta@vadex.hu +36 22 510 500

Erdész, vadgazda, természetvédelmi vagy esetleg környezetvédelmi mérnök szakirányt válasszanak a diákok? Olyan szakmák sora ez, melyek nélkül az erdőgazdaságok és a nemzeti parkok nem léteznének.

 

Az Országos Erdészeti Egyesület 2017-ben közvélemény-kutatást végzett az erdőgazdálkodás társadalmi megítéléséről, az erdőhasználati szokásokról, az erdőkkel kapcsolatos lakossági ismeretekről, elvásárokról. A reprezentatív felmérés eredményeinek közlésekor az is kiderült, hogy a magyar emberek erdővel kapcsolatos ismeretei érdeklődésük ellenére is alacsony szinten van.

 

Sok diáktól halljuk nap mint nap, hogy kedveli a környezetismeretet vagy a biológiát, szeretne ez irányban továbbtanulni, de még tanácstalan, mit válasszon. Előfordul, hogy egy adott szakmát megneveznek a gyerekek, de a beszélgetés alkalmával gyorsan fény derül arra, hogy egész más tevékenységi kört kapcsolnak az adott hivatáshoz.

 

A kutatás alátámasztja az általunk tapasztaltakat, miszerint még mindig gyakori a képzavar a felsorolt szakmákról gyerekek és felnőttek körében egyaránt. Fontos, hogy a környezeti nevelés mellett foglalkozzunk a témával, „helyre rakjuk”, ki mivel foglalkozik, milyen szerepet tölt be. Jó alkalmat teremtenek erre a pályaorintációs napok, amikor kicsikkel és nagyokkal is beszélgethetünk, mesélhetünk a mindennapokról, és talán kedvet csinálhatunk saját szakmáinkhoz a pályaválasztás előtt.

 

A VADEX Mezőföldi Zrt. munkatársai nonformális oktatási keretek között törekednek arra, hogy minél szélesebb körű tájékoztatást nyújtsanak a gyerekeknek. A képeken Balsay Zsolt, erdőművelési ágazati igazgató és Kovács Norbert, vadaspark vezető-helyettes középiskolásoknak, Fajkuszné Bodrogi Zsuzsanna, közjóléti, kommunikációs, turisztikai ágazatvezető és Véninger Eszter, erdei iskola, vadaspark vezető pedig általános iskolásoknak tart rendhagyó órát a témában.

 

palyaorientacios napok kep 3png

 

Fotók:

Rabi Rozália

Predli Erika