8000 SZÉKESFEHÉRVÁR, TOLNAI UTCA 1. posta@vadex.hu +36 22 510 500

Az Országos Erdészeti Egyesület május 24-én tartott Küldöttgyűlésén megválasztották a 2022. évi egyesületi díjazottakat. A díjak átadására ünnepélyes keretek között az OEE 152. Vándorgyűlésén, június 30-án került sor, Gödöllőn, a Királyi kastélyban megrendezett Ünnepi Küldöttgyűlésen.

 

Balsay Miklós, a VADEX Mezőföldi Zrt. nyugdíjazott vezérigazgatója Örökös Tagsági Díszoklevelet vehetett át, melyhez szívből gratulálunk!

 

Balsay Miklóst életműve – a magyar erdőgazdálkodásért, az erdő, a természet és a klíma védelméért, Fejér megye és Székesfehérvár város erdőterületeinek növeléséért, valamint az Országos Erdészeti Egyesületért végzett több évtizedes, kimagasló tevékenysége –teszi méltóvá az Örökös Tagsági Díszoklevél kitüntetésre.

 

Balsay Miklós életrajza

 

Balsay Miklós Szekszárdon született, 1941-ben. 1959-ben érettségizett, a székesfehérvári József Attila Gimnáziumban.

Családi hagyományként 1964-ben erdőmérnöki oklevelet szerzett. Egyetemi évei alatt a legendás SMAFC kosárlabda csapatának tagja.

 

1964. augusztusában a Mezőföldi Állami Erdőgazdaságnál helyezkedett el, ahol nyugdíjba vonulásáig dolgozott. A Mecséri Műszaki Erdészetnél eltöltött gyakornoki idő után, 1966-tól központi műszaki csoportvezető, osztályvezető, műszaki üzemvezető. Az általa vezetett, sokoldalúan képzett mérnök- és technikusgárda saját tervezésben és kivitelezésben valósította meg létesítmények egész sorát, az üzemi épületektől a patinás vadászházakig. Két évtized alatt megteremtették az erdő- és vadgazdálkodás, a fa- és a vadfeldolgozás, illetve a szolgáltatások színvonalas viteléhez szükséges műszaki feltételeket. Az irányításával létrehozott erdőgazdasági objektumok minden értelemben korukat megelőző színvonalat képviseltek, a szakma épített örökségének szerves részeivé váltak. 1987-től a gazdaság igazgató-helyettese, 1990-től igazgatója, az átalakulást követően 1993-tól a VADEX Mezőföldi Rt. vezérigazgatója, 2003-as nyugdíjba vonulásáig.

 

A nevéhez kötődő időszakot a vállalat intenzív fejlesztése, vagyongyarapítása jellemezte. A magasépítés és a vadgazdálkodás beruházásai mellett, jelentősen bővítette az erdei feltáróhálózatot, valamint kimagasló eredményeket mutatott fel a fában szegény Mezőföld erdőtelepítési programjaiban.

 

Nyugdíjasként új korszakot nyitott az életében. Tanárként részt vett a szakmunkásképzésben, 2015-ig elnöke volt a Magyar Vadgazdálkodók Egyesületének, valamint alapítója és máig elnöke az Erdőért Egyesületnek. Ebben a minőségében, kiemelkedően sokat tett Székesfehérvár város erdőterületeiért.

 

Balsay Miklós 1964 óta tagja az Országos Erdészeti Egyesületnek.

Közel hat évtizede játszik meghatározó szerepet a Székesfehérvári Helyi Csoport életében, aminek hosszú ideig az elnöke volt. Ciklusokon át, megválasztott küldöttként képviselte a régióját. Feltétlen tiszteletet élvező erdőgazdasági vezetőként lett az OEE Pártoló Tagok Tanácsának elnöke. Pályafutásának egyik csúcspontja volt az Egyesület 2000. évi, Milleneumi Vándorgyűlése, melynek megszervezésével és házigazdaságával messzire sugárzó hatású, feledhetetlen rendezvényt alkotott.

 

Kimagaslóak a sportban elért eredményei is.

A legendás hatvanas évek egyik klasszis SMAFC-osaként, a Kosárlabda Örökifjak oszlopos tagja. Egyenes és karakán, erős hittel és kitartással jellemzett, a sportban, a szakmában és vezetőként is edződött személyiségével, rendkívüli példát ad a fiatalabb generációknak.

 

Pályafutásának eredményeit kitüntetések sorával ismerték el.

Közülük kiemelkedik a Fejér Megye Díszpolgára cím (1999), a Pro Silva Hungariae Díj (2003), a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (2011) és a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje (2021).