8000 SZÉKESFEHÉRVÁR, TOLNAI UTCA 1. posta@vadex.hu +36 22 510 500

A VADEX Mezőföldi Zrt. társadalmi szerepvállalása kapcsán nagy hangsúlyt fektet a működési körzetében elhelyezkedő települési önkormányzatokkal való együttműködésre. 

 

erdotelepites 4

 

A kölcsönös megelégedettségen alapuló közös munka keretében – Magyarország Kormánya támogatásával - a Társaság évtizedek óta ellátja a kisebb településeket szociális tűzifával, biztosítva ezáltal a rászoruló, szerényebb körülmények között élők téli tüzelőhöz jutását.

 

Az együttműködés különösen sikeres az erdészeti szaktanácsadásban, az erdőfelújítások és erdőtelepítések létesítésében, fenntartásában. A Társaság számos önkormányzat erdészeti szakirányítójaként évek óta közreműködik az uniós forrásból származó erdőtelepítések tervezésében, kivitelezésében és ápolásában, ezáltal a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében is.

 

Szemléletes példa a fentiekre, a nemrégiben 1,3 hektáron létesült kocsányostölgyes Káloz külterületén, amely vadkármegelőzés céljából kerítés nyújtotta védelmet is élvez. A tölgyes elegyítése során ritka fafajok (madárcseresznye, vadkörte) is ültetésre kerültek, egyedi védelemmel ellátva.

 

Szabadegyháza községgel együttesen megvalósított projekt eredménye a 2,61 hektáron végzett „egyéb lombelegyes-cseres” célállományú erdőtelepítés, amely uniós pályázati támogatásból valósulhatott meg. Az alábbi forrás az első kivitelen kívül támogatja az erdőtelepítés további, 11 éven keresztül történő fenntartását, vadkárelhárító kerítés építését, 100 db/ha őshonos fafaj elegyítését, továbbá 12 évig a mezőgazdasági termelés kieséséből származó jövedelem pótlását is. A belterületen elhelyezkedő erdőtelepítés közjóléti funkcióján túl, hozzájárul - a település klímáját befolyásoló szerepével - az itt élők életkörülményeinek javításához egyaránt. 

 

erdotelepites 1

erdotelepites 5

 

Baracs Község Önkormányzatának kezdeményezésére - vidékfejlesztési pályázat elnyerésével – a sportrepülőtér szomszédságában valósult meg egy további erdőtelepítés. A dunaújvárosi ipari üzemek közelségében elhelyezkedő, baracsi reptér üzemen kívüli szegélyén került kialakításra egy 6,5 hektár nagyságú erdőterület, amely klímarezisztens, helyi termőhelyi viszonyokra optimalizált fafajokkal - akáccal, tatárjuharral és mezei juharral – valósult meg.

 

Az ürgepopulációjáról is híres terület szomszédságában található erdő, ökológiai rendeltetésén túl, településvédelmi szerepet is ellát majd a jövőben.

 

erdotelepites 2

erdotelepites 3

 

Székesfehérvár belterületén is folyamatban vannak a Társaság kivitelezésében létesülő, szabadrendelkezésű erdőtelepítések, valamint azok fenntartási munkálatai. A „Fehérvár Tüdeje Program” I. ütemében megvalósult telepítések 11,8 hektáron, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. gyáregysége mellett történő telepítés pedig, mintegy 0,5 hektáron jelentenek ápolási kötelezettséget a Társaságnak.  

 

A számos ipari üzem, a rendkívül szeles fekvésű Móri-árok és a nyugati oldalon tartósan belvizes területek miatt a városvezetés hosszútávú terveiben mintegy ezer hektár kiterjedésű további fásítás szerepel, melynek megvalósításában a VADEX Mezőföldi Zrt. kiemelt szerepet vállal a jövőben.